Bokomtale, Bøker lest i 2016

«Ørnens skygge» av Egil Foss Iversen

18. mai 2016

ørnen

1945: I krigens siste dager fullfører nordmannen og nazisten Hermann Foss et siste oppdrag for den tyske overkommandoen. Det går ut på å skjule store deler av tyskernes gullforråd, kunstskatter og en dødelig gass på et hemmelig sted i Norge. Samtidig forsvinner femti russiske krigsfanger fra Stalag 330 i Alta og ytterligere fem fanger fra en arbeidsleir utenfor Lillehammer. I kaoset rundt kapituleringen går all informasjon om skjulestedet tapt. 65 år senere dør Hermann Foss, den siste som vet hvor alt ligger gjemt. Historieprofessor Thor Foss er den gamle mannens eneste gjenlevende slektning og må dra til Stavanger for å tømme dødsboet. Der finner han de første tegnene til at hans onkel kan ha stått bak en av norgeshistoriens verste forbrytelser. Motvillig blir Thor Foss dratt inn i en kamp på liv og død der løsningen ligger skjult i koder og gåter. Det blir et kappløp der ingen midler skys, mellom grådige norske etterkommere og en lyssky gruppe nazister som har startet jakten på de svimlende verdiene og den dødelige gassen.

Jeg kan ikke skjønne hvorfor jeg ikke har bitt meg merke i denne boken og forfatteren før, for dette har virkelig vært en av årets beste leseopplevelser så langt. Boken er velskrevet med et utrolig spennende plot som blant annet får meg til å tenke på Tom Egelands bøker. Hovedpersonen Thor Foss er både sympatisk og troverdig, selv om han iløpet av boken opplever ting som overgår de flestes fantasi, og etterhvert tar det hele en vending jeg ikke helt forutså. Jeg må innrømme at jeg liker godt bøker der avslutningen ikke er helt A4 og det får meg til å bli ordentlig nysgjerrig på forfatterens neste bok; en oppfølger som kommer senere i år.

I frykt for å spoile deler av handlingen stopper jeg her, og anbefaler heller boken på det varmeste.

Boken har jeg fått tilsendt fra forfatteren med lovnad om en 100 % ærlig bokomtale som gjengjeld, og er den 20 boken jeg leser i år.

signatur2

You Might Also Like

  • Karoline 18. mai 2016 at 12:30

    Hørtes ut som en veldig spennende bok som falt veldig i smak (og det er jo supert at bok nummer 20 for året var en suksess). Har ikke lest denne boka eller Tom Egeland for den saks skyld selv, men tror på at det nok er ganske så interessant lesning :)

  • Tine 18. mai 2016 at 16:57

    Så kjekt at du likte denne, jeg har lest denne forfatteren før og gleder meg til den nye boken kommer ut.